Event participant seen at European Para Championship
aug 15 2023

Nederlandse rolstoelbasketballers poulewinnaar

Dinsdagmiddag 15.00 uur, het is tijd voor de laatste poulewedstrijd in het rolstoelbasketbal, voor zowel Nederland als Polen. Een wedstrijdverslag.

De wedstrijd begint in evenwicht. Beide teams geven wat ze hebben. Het is al snel duidelijk dat dit een spannende wedstrijd gaat worden. Afgezien van de gescoorde punten is er ook veel anders moois te zien. Bijvoorbeeld het spel van de Poolse nummer 11, Mateusz Filipski. Na een prachtige tweepunter halverwege het eerste kwart steekt hij achteruit het halve veld over. Het Nederlandse team laat deze acties, hoe leuk om te zien ook, niet op zich zitten. De mannen gaan direct weer vol in de aanval.

Het gaat gelijk op. Met nog twee minuten op de klok in kwart 1 is de stand 12-12. Nederlander Quinten Zantinge is het hier niet mee eens en zorgt al snel weer voor een voorsprong van twee punten voor zijn team. Hij is op dreef. Ook de volgende punten zijn voor hem.

Een weegschaal van een wedstrijd

Filipski draait vlak het einde van het eerste kwart met bal en al behendig om de Nederlandse verdediging heen. Dit komt hem op gejuich van de Poolse fans te staan. De Nederlandse fans kunnen echter nog net wat harder juichen. Q1 wordt afgesloten met een kleine voorsprong voor de witte shirtjes met oranje bedrukking. Op het scorebord is een score van 16 (NED) tegen 14 (POL) te lezen.

Terwijl de spelers zich klaarmaken voor de rest van de wedstrijd, is alle aandacht van de supporters gericht op een jonge fan op de tribune. Hij heeft een vlag bij zich en staat hier fervent mee te zwaaien. Hij wordt opgemerkt door de spreker en het publiek laat weten hoe erg ze het met deze jonge supporter eens zijn.

De wedstrijd gaat verder. Meteen zit de spanning er weer in. Polen scoort al snel een tweepunter, wat de stand weer gelijk trekt. Er wordt gedraaid, geracet en gescoord. Het verschil in punten blijft minimaal. Een mooie poulefase-afsluiter voor beide teams. De sfeer op de tribunes wordt ook steeds beter. Men houdt van de spanning. De time-outs worden gebruikt voor de nodige beweging. Zowel de Poolse fans als de Nederlanders doen enthousiast mee als de Village People’s YMCA door de speakers schalt.

Ondanks de strijdvaardigheid van beide teams, is er ook zeker tijd voor een lolletje. Het publiek kan meegenieten van een klein onderonsje tussen de Poolse nummer 11 en de Nederlandse nummer 1 tijdens een vrije worp door het Poolse team.

De tweede helft

De tweede helft van de wedstrijd start en direct is er vuur. Er worden acht punten gescoord binnen twee minuten. Twee hiervan voor Polen, de overige zes voor het Nederlandse team. De lange armen van Mendel Op den Orth onderscheppen een Poolse pass.

Na een schijnbeweging van Mateusz Filipski staat het Poolse team nog maar 3 punten achter op de Nederlanders. Het vuur dooft nog niet. De armen van Op den Orth lijken soms haast onzichtbaar in de snelheid. Halverwege Q3 staat het 48 (NED) – 40 (POL).

De gevechten voor de bal onder de basket zijn hevig. Iedere kans wordt gegrepen. De bal gaat achterlangs, zijdelings en uiteraard bovenlangs. Er wordt geslalomd, geracet, gebotst, onderschept,

geroepen en gescoord. Kortom, er wordt gestreden. Dat blijkt ook uit de score. Met een stand van 50-50 rijden de teams na het derde kwart het veld af.

De spanning stijgt

De wedstrijd gaat verder en de spanning is nu voelbaar. Het publiek valt op de spannendste momenten stil en juicht harder dan ooit wanneer de spelers het nodig hebben. Polen scoort de eerste punten in de laatste kwart. Met nog vijf minuten te gaan leidt Polen met één punt, het staat 57 (NED) – 58 (POL). Direct na de laatste twee punten van Polen, draait Nederland het om. Nu staan zij weer met één punt voor. In deze hele wedstrijd is er nog niet zo hard gejuicht als voor deze tweepunter. In de time-out die volgt, gaat een deel van het Nederlandse publiek zingend van links… naar rechts…

De Nederlandse mannen lopen vervolgens uit en scoren het ene punt na het andere. De Poolse fans zijn misschien met minder dan de Nederlandse supporters, maar daardoor niet minder enthousiast. Ieder punt en iedere goede verdedigingsactie wordt gevolgd door luid gejuich. In de laatste minuten is het alles of niets voor de Polen, maar Nederland houdt stand.

Nederland poulewinnaar

Het laatste fluitsignaal klinkt. Na een ongelooflijk spannende wedstrijd (73-51) verlaat het Nederlandse team het veld als poulewinnaar.